16-18 augustus 2019: minitrip naar Bad Nauheim
11-18 augustus: USA-reis naar Nashville, Memphis en Tupelo
11/13 oktober: minitrip naar Luxemburg
(volzet)
Jaar: Maand:
Categorie:
06/12/2018, 09:27:35
RETRO: 1968 SPECIAL
Via de blog van Graceland kan je het verhaal lezen van de 1968 Special, die vijftig jaar geleden voor het eerst via de Amerikaanse TV te zien was. Het zou nog tot februari 1970 duren vooraleer de Special ook in onze landen te bekijken viel. Inmiddels was de vinyl hier wel in de handel te koop, zonder veel succes echter. Een show had eerst een uitzending nodig vooraleer de mensen aan het kopen gingen. Bovendien klonk het allemaal een beetje rommelig als je de plaat voor het eerst op de plantendraaier een kans gaf. De term "unplugged" was in die periode niet eens gekend.
Hubert werkte toen al bij de platenfirma Inelco, verdeler van ondermeer de Presley katalogus van RCA. Wat waren destijds nog de negatieve punten?  Eerst en vooral de "mono" uitvoering, op het moment dat "Stereo" hoogtij vierde en de kopers niets meer wilden horen van oudbollige mono-opnames. Verder kwam de plaat uit aan de prijs van 199 Belgische frank (11,95 gulden?) en vele kopers vonden dat een prijsdaling voor een Elvisproduct (normaal 252BF) kon wijzen op een minderwaardige kwaliteit. Zo zag de plaat er immers ook een beetje uit: een "franse" (helaas een slechte persing), dun kartonnen hoes en een plastieken binnenkaft, die bij de eerste keer verfrommeld terug in de hoes moest (of niet anders kon). Nu lijken deze argumenten wellicht allemaal achterhaald, in 1968 en 1969 waren dit wel degelijk minpuntjes.
Hoe dan ook, de Special zou met de jaren uitgroeien tot een van de betere "passages" uit Elvis' carrière en wordt 50 jaar later uitgeroepen tot "iconisch en geniaal".
Foto bovenaan: de Amerikaanse advertentie, onderaan: de Belgische aankondiging door de platenfirma in 1970.www.graceland.com/blog/68-at-50-elvis-iconic-special-turns-50/
Retro
Taal:
ARCHIEF:
Stille nacht...
Een mooi interview
een schitterende foto uit 1968
Retro: 1968 Special
Elvis op shopping tour