Memphis, Tupelo, Nashville en New Orleans
gewijzigde data:
13 mei t/m 24 mei 2021

Jaar: Maand:
Categorie:
03/09/2019
SEPTEMBER 1978
Tussen 1 en 10 september 1978 werd in het Hilton hotel te Las Vegas de Elvis conventie "Always Elvis" gehouden, voorgedragen door Colonel Parker en Vernon Presley. Op 8 september werd een bronzen beeld van Elvis ingehuldigd. Honderden Elvisfans woonden deze plechtigheid bij.  
RCA België (toen nog verdeeld door de firma Inelco) vond dat de Benelux iets moest doen om de gigantische platenverkoop na het overlijden van Elvis om te zetten in een trofee.
Na lang beraad werd beslist dat het Brusselse atomium model zou staan voor het aantal gouden platen dat Elvis in die periode haalde, elk atoom één gouden LP. Ook Nederland vond iets ludieks: het aantal gouden platen dat Elvis haalde in dit land werd verborgen in een "gouden kaasbol", met kleine windmolens als symbool voor het behaalde goud. Volgens de verantwoordelijke van RCA uit New York, die de kleinoden ging afgeven verstonden Vernon en Priscilla er niet veel van... atomiumbollen en windmolens als gouden platen vereerd, dat hadden ze nog niet meegemaakt.  Het Belgische atomium is spoorloos, de kaasbol heeft een tijdje in de Racquetballroom gelegen zonder verdere uitleg.
Bron: Hubert (toen werkzaam bij Inelco, maar niet de bedenker van de trofee)
Foto: Vernon met de RCA verantwoordelijke en het atomium (archief: Inelco)


Retro
Taal:
ARCHIEF:
Gevonden in de archievenkast
Elvis en Johnny Cash
Nagedachtenis aan een meester
50 jaar terug in de tijd
Tom Jones en Elvis
September 1978