Memphis, Tupelo, Nashville en New Orleans
gewijzigde data:
13 mei t/m 24 mei 2021

Jaar: Maand:
Categorie:
12/11/2019
AMERICAN SOUND CD-BOX
Het blad "Blues Magazine" publiceerde deze week een erg lovende kritiek over de recent verschenen boxset van het Follow That Dream label. Via onze webshop kan je deze kanjer nog altijd bestellen aan een erg vriendelijke prijs: 49,50 Euro (+portkosten).

Met alle recente (terechte) hoepla rondom de jubileum-release van Abbey Road van The Beatles wordt bijna vergeten dat er vijftig jaar geleden ook een erg goed album werd uitgebracht: twee zelfs. ‘From Elvis in Memphis’ en ‘From Memphis to Vegas / From Vegas to Memphis’ van Elvis Presley. Twee studioplaten (en één live album) bomvol soul en blues die het resultaat waren van een aantal zeer productieve weken in de American Sound Studio in Memphis en die door de uitstekende supervisie van producer Chips Moman  kneiters van hits als In The Ghetto, Suspicious Minds en Kentucky Rain opleverden.
Follow That Dream Records, Sony Music’s Official Elvis Presley Collectors label, heeft nu alle beschikbare outtakes uitgebracht in één 5 cd-box, exclusief de masters. Negentig nummers lang een inkijkje in hoe Elvis zijn songs in de studio opnam en perfectioneerde met zijn muzikanten take na take. En oh boy, wat is het een genot om mee te mogen luisteren met dit proces. Alsof je er zelf bij bent in de studio 50 jaar geleden. De opnames waren al beschikbaar digitaal, maar FTD heeft  – ongetwijfeld onder druk van de grote vraag van Elvisfans als ik de fora zo lees – de opnames nu ook fysiek gereleased.
De 5 cd-box is mooi vormgegeven met foto’s van de sessies, info over de wereldwijde releases van de opnames en singles en sessie-informatie. De box zou eind augustus al verschijnen, maar Sony had meer tijd nodig om een aantal wijzigingen door te voeren, waaronder de hoesfoto. Een goede keuze want dit ziet er veel beter uit dan de oorspronkelijke. 
Maar genoeg over de vormgeving: het gaat natuurlijk om de inhoud.  En die is dik, dik in orde. Hoewel niet alle nummers even sterk zijn – zoals het bijvoorbeeld het té voortkabbelende This Is The Story, My Little Friend en A Little Bit Of Green. Het leeuwendeel vormt een boeiend inkijkje in het studioproces van Elvis. Het mooie is dat de opnames vrijwel allemaal undubbed masters zijn. Dat betekent dat we de songs rauw en zonder opsmuk horen: een heel verschil met de overdadige tierelantijntjes waar producer Felton Jarvis in de jaren zeventig Elvis’ albums mee dicht plamuurde. Luister bijvoorbeeld naar Long Black Limousine, een mooi ingetogen nummer dat zich in verschillende takes ontwikkelt tot een krachtige, soulvolle uitvoering. Of de talloze takes van In The Ghetto waarbij de vocale frasering van Elvis en de subtiele wijzigingen in muzikale ondersteuning fascinerend te volgen zijn.
Tegenover de tientallen takes van In The Ghetto klinkt Suspicious Minds in de acht takes die op deze release staan al vrijwel ‘af’ vanaf de eerste take. Heerlijk om het gelach en de ‘screw-ups’ te horen van Elvis en de mede-muzikanten tijdens deze takes, iets dat sowieso vaak terugkomt. Ook mooi: de krachtige en stampende soul en blues van Stranger In My Own Home Town. Ontstaan uit een jam en uiteindelijk in één take al tot master bestempelt. Nog een paar krachtige nummers: de sterke soul van Power Of My Love, de ingetogen zang op Without Love (There Is Nothing) en True Love Travels On A Gravel Road en het emotioneel geladen Kentucky Rain, Only The Strong Survive en Any Day Now. In al die talloze outtakes hoor je de grootsheid van Elvis in de studio als hij zijn tanden stuk kon zetten op uitdagend materiaal. Natuurlijk hielp het dat hij aangejaagd werd door uitstekende muzikanten en een topproducer die hem tot het uiterste dwongen. Negentig nummers lang met veel overlap tussen de nummers is misschien een lange zit, maar het is een pakkende ervaring om zo dicht op de huid van Elvis te kunnen zitten.

Bron: Blues Magazine,
Tekst: Patrick Struijker Boudier

Boetiek
Taal:
ARCHIEF:
American Sound 2-LP set in voorraad!
Follow That Dream release beschikbaar!
Good Times in een kleurtje
Back in Living Stereo
American Sound CD-box
Unieke vinyl
Nieuw in de Presley shop